Для чого потрібен фреймворк і як його вибрати

Framework - розробка сайту фото

Кожен веб-сайт чи будь-який інший цифровий продукт можна створити шляхом написання чистого коду з нуля, але в сучасному світі це практикується не часто, винятком можуть бути деякі унікальні випадки. Для створення сайтів зазвичай використовуються готові рішення, конструктори сайтів, тобто фреймворки. Вони дають змогу не витрачати купу часу на щоденному вигадуванню нового рішення, а зосередитись на деталях, функціональності та унікальности готового продукту.

Що таке фреймворк?

Фреймворк – це готове рішення для розробки та створення сайту. Весь етап створення цифрового продукту можна порівняти з будівництвом будинку. Перед покупкою будівельних матеріалів вам потрібно розробити проєкт будівлі, підібрати тип фундаменту, покрівлі тощо. На цьому етапі ви можете використати вже готові креслення, концепції, і на їх основі створити унікальний будинок, з власним плануванням та дизайном. 

Так само працює і фреймворк. Він дозволяє спростити весь процес розробки та програмування сайту, побудувати його логіку, забезпечити безперебійну роботу бази даних, створити механізм реєстрації користувачів тощо.

Framework - розробка сайту фото

Навіщо потрібні фреймворки

Фреймворки використовують для створення веб-застосунків та сайтів з нуля.. Фреймворки підходять як для простих сайтів, так і для програмування багатофункціональних корпоративних веб-продуктів зі складною логікою та різноманітним функціоналом. 

Сучасні фреймворки дають змогу програмувати та розробляти софт, різноманітні додатки та застосунки. Завдяки фреймворкам можна отримати якісний каркас, основу для майбутнього сайту. Вони підходять для швидкої реалізації практично будь-якої, навіть надскладної ідеї замовника з нестандартним функціоналом.

Які типи фреймворків класифікують

Бекенд-фреймворки

Бекенд-фреймворки – забезпечують стабільну роботу сайту або веб-застосунку, працюють на стороні сервера. Дозволяють створювати сторінки сайтів, працювати з базою даних, завантажувати контент тощо. Приклади бекенд-фреймфорків:

  • Laravel (PHP)
  • Django (Python)

Фронтенд-фреймворки та бібліотеки

Їх зона відповідальності – це зовнішній вигляд сайту та всіх його сторінок, однакове їх відображення в різних браузерах та пристроях. Вони дозволяють працювати та створювати анімацію, інтерактивні та цікаві інтерфейси. В роботі використовуємо Vue.js, Nuxt.js, Angular, React та CSS фреймворки (Bootstrap та Foundation).

Фулстек-фреймворки

Їх особливістю є можливість роботи як на стороні клієнта, так і на боці сервера. Приклади фулстек-фреймворків:

  • Next.js (заснований на React, надає серверну та сторонню рендеризацію)
  • Meteor (JavaScript)

Архітектура фреймворків

Це схема Model-View-Controller (MVC), яка використовується для розділення даних застосунку та логіки на три окремих частини: модель даних, інтерфейс користувача та модуль керування.

Переваги фреймворків у веб-розробці

На відміну від написання коду з нуля, фреймворк дозволяє швидше створити та запустити веб-сайт та суттєво знизити його вартість для замовника. 

Зверніть увагу, що використання фреймворку ні в якому разі не зробить ваш продукт банальним та стандартизованим. Команда OwlWeb може втілити всі ваші побажання та створити по-справжньому унікальний та сучасний продукт з необхідним для вас функціоналом та дизайном.

Головні переваги фреймворків:

  • позбавляють необхідності програмувати та писати код кожного разу, при створенні чергового веб-продукту;
  • допомагають прискорити процес розробки сайту;
  • дають змогу реалізувати основну функціональність веб-сайту;
  • зменшують собівартість готового інтернет-продукту;
  • допомагають в майбутньому керувати сайтом, змінювати та розширювати його.

Яка різниця між бібліотекою та фреймворком?

На відміну від Framework, бібліотека не визначає архітектуру програми, не може забезпечити взаємодію між її компонентами. Бібліотека володіє певними наборами функцій, які можуть лише вирішити деякі завдання. Наприклад це може бути робота з датами, часом, файловою системою тощо. 

Під час роботи з Framework відбувається інверсія управління веб-продуктом. Саме фреймворк, а не користувач, встановлює,  коли викликати функції користувача. 

Фреймворки – це зручні інструменти, без яких в сучасному світі вже не можна уявити процеси програмування та створення веб-продуктів. Найпопулярнішим та одним з найбільш функціональним PHP-фреймворком є Laravel. Він відзначається широким та зручним функціоналом та високим рівнем безпеки. Завдяки різноманітному функціоналу Laravel дає розробникам певну свободу в створенні сайтів, дозволяє розробляти дійсно трендові та сучасні продукти. 

Спеціалісти команди OwlWeb проконсультують вас та допоможуть створити веб сайт, який буде втілювати ваші ідеї та побажання в реальність.